Időszakos szervizelés

A járművek folyamatos, biztonságos működéséhez elengedhetetlen, hogy rendszeresen karbantartsuk.Éves vagy kilométer függő átvizsgálások során a gyártó által előírt összes karbantartást célszerű elvégeztetni, hogy gondtalanul tudjuk autózni és járművünk élettartama ne csökkenjen.


I. A karbantartás fontos része az időszakos olajcsere:

A motorolaj feladata, hogy elválassza az egymással fémesen súrlódó motoralkatrészeket és ezáltal csökkenti a súrlódási veszteséget és a kopást. Lényeges szerepet játszik a motorban keletkező hő elvezetésében és az alkatrészek tisztán tartásában.

A legtöbb Toyota típus esetén 15 ezer kilométer megtételét követően, de legkésőbb egy év eltelte után szükségesség cserélni a motorolajat

Szervizünk 15 ezer kilométerenként ajánlja a motor olaj cseréjét.

A legutóbbi olajcsere időpontját és a kilométeróra akkori állását gépkocsijának szervizkönyve tartalmazza. Amennyiben a legutóbbi olajcsere időpontja nem ismert, keresse fel szervizünket, mert az elhasználódott olaj komoly károkat okozhat gépkocsijának motorjában.


Miért fontos idejében olajat cserélni?

A motorolaj szerves vegyületekből áll, amely az idő és terhelés hatására megváltozik. Az olaj „elfáradása” nem más, mint a használat közben elkövetkező fizikai és kémiai állapotváltozások folyamata. A gyakorlatban az olajcsere periódus nemcsak a motorolaj minőségétől, hanem a kenési rendszertől és a jármű üzemeltetési körülményétől is függ.

Természetesen minden olajcsere alkalmával motorolaj szűrőt is cserélni kell.

zervizünkben kizárólag MOBIL motorolajakat használunk.


II. Levegő szűrő csere:

A levegőszűrő megakadályozza, hogy a motorba szennyeződés kerüljön. Tiszta levegőhöz juttatja a motort. Idővel azonban a szennyeződésektől eltömődik, és elzárja a levegő útját. A levegőszűrő eltömődése a teljesítmény csökkenéséhez és az üzemanyag fogyasztás drasztikus emelkedéséhez vezet.


III. Üzemanyag szűrő csere:

Napjainkban modern benzines és dízel erőforrásai rendkívül precíz üzemanyag-ellátó rendszerrel működnek, melyek, egyben nagyon kényesek a tiszta üzemanyagra.
Amennyiben az üzemanyagszűrő szennyezett, az az üzemanyag-befecskendező rendszer idő előtti meghibásodásához és ezen keresztül a jármű üzemképtelenségéhez vezet.


IV. Gyújtógyertyacsere

A hengerfejben elhelyezkedő gyújtógyertya felel a motorban összesűrített üzemanyag-levegő keverék begyújtásáért. Az indítási problémák, vagy a motor bizonytalan járása sok esetben az elhasználódott gyújtógyertyák következménye. Az előírt időben feltétlenül cseréltessük ki a gyertyákat, akkor is tanácsos az időszakos csere, ha még nincs rájuk jelentősebb panasz. Ezzel a későbbiekben sok bosszúságtól kíméljük meg magunkat.


V. Pollen szűrő cseréje:

A pollenszűrő megvédi az utasokat a levegőben lévő szmogtól, virágpollentől és portól. A pollenszűrő eltömődésének első jele, hogy az ablakok indokolatlanul párásodnak. Ennek oka, hogy ha a pollenszűrő eltömődik, megszűnik a belső tér szellőzése.


VI. Világító berendezések ellenőrzése:

A világító berendezések nélkülözhetetlenek a közlekedésben való biztonságos részvételben. Az időszakos szerviz során ellenőrizzük a világításokat, fényjelzéseket, kürtöt. Továbbá ilyenkor ellenőrizzük a mosó tisztító berendezéseket, és az ablaktörlő lapátok állapotát.


VII. Folyadékszintek beállítása:

A hűtőfolyadék télen megakadályozza, hogy a motor szétfagyjon, nyáron pedig védi a túlmelegedéstől. A speciális hűtőfolyadék forráspontja magasabb a vízénél, így elegendő hőt képes elszállítani a motorból anélkül, hogy felforrna.

Viszont ha összetétele vagy mennyisége nem megfelelő, akkor könnyen forróvá válhat a helyzet, a motorháztető alól egyszer csak fújtatva, sisteregve tör elő a gőz. A gépjárművekben cirkuláló folyadékoknak kenő szerepük is van. A hűtőfolyadék a vízpumpa kopását késlelteti. Emellett korrózió gátló adalékanyagok is vannak benne.

Ezt a folyadékot teljesen le kell cserélni kétévente. Időszakos karbantartásnál ellenőrizzük a folyadék fagyáspontját. Megfelelő szintjét beállítjuk, amennyiben szükséges után töltéssel pótoljuk.

Amennyiben szükséges a szélvédő mosó tartályt feltöltjük az évszaknak megfelelő mosó, tisztító folyadékkal.

Kapcsolódó képek


Főoldal
Supra-Trend, partnereink